03 ное
2012
     

Технологичната революция в четенето

Остана ли място в съвременния „век на технологиите” за добрите стари книги?


3092 прочитания, 0 коментара

Четенето на книги безспорно претърпя сериозни промени за последните няколко години. С навлизането на пазара на HD видео клиповете, супер реалните видео игри и висококачествените аудио файлове сякаш не остана място за пожълтелите страници на традиционните книги, скрили в себе си историята на поколенията. Тяхната битка с технологиите изглеждаше неравностойна, непосилна дори. Изглеждаше, че развлечението на милиони е срещнало своя крах, достигнало е края, останало е в отминали дни и епохи. Сякаш мишката окончателно изяде книжката. Противно на всички тези твърдения обаче, книгите и технологиите не само показаха, че могат да съществуват заедно, но и доведоха до може би до най-успешния период в историята на книгите за почитателите им.

Технологията на четенето не може да се дискутира без да се отдаде заслуженото на електронната хартия. Технология, позволила на Kindle и Pebble да създадат един от най-удобните начини за четене на книга – с дълго издържащи подвижни четящи устройства. Тези устройства (наречени още e-ink устройства) не само могат да се използват и на директна слънчева светлина без да ви пречи заслепяващото слънце, ами се нуждаят от батерия или източник на енергия само в случаите, когато се извършва ъпдейт. Точно като разтворена книга, e-ink страницата не се нуждае от някаква батерия и може спокойно да бъде оставена включена през цялото време.

В същото време по-традиционните дисплеи също постигат изключителен напредък в последните години що се отнася до четене. Изключителните high-res дисплеи на iPad, Kindle Fire HD и наскоро обявения Nexus 10 дори позволяват изображенията да се показват с толкова висока резолюция, че за човешкото око е невъзможно да разграничи отделните пиксели. Именно това Apple наричат „Ретина”. Дори телефоните в последните години се превърнаха в добри устройства за четене на книги, след като вече не се налага да си кривоглед или да приближаваш постоянно, за да прочетеш един-единствен параграф.

Нещата обаче не опират само до хардуер. Съдържанието и цената са огромен фактор за този ренесанс на четенето. Сайтове като Project Gutenberg, Google Books, както и Internet Archive предлагат безброй много книги за милионите почитатели на печатното слово. Amazon, Google и Apple предлагат електронни книги за скромните цени от 8 до 15 долара. Още повече с напредъка на WiFi технологиите в Северна Америка и Европа можеш да свалиш нова книга почти навсякъде и по всяко време. И дори да не разполагате с безжичен интернет през цялото време, то пространството на устройствата ви ви позволява да разполагате с цяла библиотека, която да е неотлъчно с вас. Това безспорно е революция.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Технологичната революция в четенето"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел