05 ное
2012
     

В края на 2013г. България ще има система за оценка на компетенциите

Решението, което ще бъде в помощ на фирми, физически лица и институции, ще балансира търсенето и предлагането на пазара на труда


541 прочитания, 0 коментара

Божидар Данев, изпълнителен председател на БСКПо време на двудневната международна среща по проблемите на компетенциите на работната сила, която се  проведе на 1 и 2 ноември в София, изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев представи напредъка по проекта за разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите.

„Амбицията на БСК е в периода 2014-2020 г. да надгради изпълнявания към момента проект, като обогати информационната система за оценка на компетенциите с нови секторни модели, нови анализи и нови ключови длъжности, както и да интегрира системата към други действащи системи в областта на човешките ресурси на национално и европейско ниво“, посочи Данев.

В рамките на проекта към момента са изградени 10 регионални центъра за оценка на компетенциите и 17 секторни консултативни съвета, като до края на годината общият им брой ще достигне 20. Разработени са 17 секторни компетентностни модела (професионални стандарти), включващи 205 ключови длъжности с описани 1800 компетенции и 9000 поведенчески модела. През обучение са минали над 2000 специалисти по управление на човешки ресурси и 400 оценители на компетенции. Разработени са методически ръководства, анализи и проучвания, инструмента за електронно обучение и тестване на умения и компетенции.

Целта на информационната система за оценка на компетенциите е да повиши адаптивността, ефективността и балансирането на търсенето и предлагането на пазара на труда чрез оценяване на знанията и уменията на работната сила на браншово и регионално ниво.


продължава в: CIO.bg

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"В края на 2013г. България ще има система за оценка на компетенциите"    

Избрани книги


Полезни страници

  WebinaR

  Организатор: БАИТ, в рамките на проекта „e-Skills for Jobs 2014”

  2 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • Съществува ли необходимост от промяна в българските учебни програми
  • •  Визията на Държавата за използването на ИКТ в обучителния процес
  • •  Ролята на учебните програми за създаване на подготвени и конкурентни млади кадри
  Регистрирай се сега! Виж повече
   

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят

  НАМЕРЕТЕ НИ В...