05 ное
2012
     

В края на 2013г. България ще има система за оценка на компетенциите

Решението, което ще бъде в помощ на фирми, физически лица и институции, ще балансира търсенето и предлагането на пазара на труда


547 прочитания, 0 коментара

Божидар Данев, изпълнителен председател на БСКПо време на двудневната международна среща по проблемите на компетенциите на работната сила, която се  проведе на 1 и 2 ноември в София, изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев представи напредъка по проекта за разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите.

„Амбицията на БСК е в периода 2014-2020 г. да надгради изпълнявания към момента проект, като обогати информационната система за оценка на компетенциите с нови секторни модели, нови анализи и нови ключови длъжности, както и да интегрира системата към други действащи системи в областта на човешките ресурси на национално и европейско ниво“, посочи Данев.

В рамките на проекта към момента са изградени 10 регионални центъра за оценка на компетенциите и 17 секторни консултативни съвета, като до края на годината общият им брой ще достигне 20. Разработени са 17 секторни компетентностни модела (професионални стандарти), включващи 205 ключови длъжности с описани 1800 компетенции и 9000 поведенчески модела. През обучение са минали над 2000 специалисти по управление на човешки ресурси и 400 оценители на компетенции. Разработени са методически ръководства, анализи и проучвания, инструмента за електронно обучение и тестване на умения и компетенции.

Целта на информационната система за оценка на компетенциите е да повиши адаптивността, ефективността и балансирането на търсенето и предлагането на пазара на труда чрез оценяване на знанията и уменията на работната сила на браншово и регионално ниво.


продължава в: CIO.bg

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"В края на 2013г. България ще има система за оценка на компетенциите"    

Избрани книги


Полезни страници

  WebinaR

  Организатор: БАИТ, в рамките на проекта „e-Skills for Jobs 2014”

  2 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • Съществува ли необходимост от промяна в българските учебни програми
  • •  Визията на Държавата за използването на ИКТ в обучителния процес
  • •  Ролята на учебните програми за създаване на подготвени и конкурентни млади кадри
  Регистрирай се сега! Виж повече
   

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят
  Предстоящо
  SAP Forum 2014 чертае пътя към иновация чрез опростяване на бизнес процесите

  SAP Forum 2014 чертае пътя към иновация чрез опростяване на бизнес процесите

  Облачните технологии, Big Data и предприемачеството са основни теми в програмата тази година

  НАМЕРЕТЕ НИ В...