24 ное
2012
     

Откри ли “Curiosity” органични компоненти на Марс?

Ще станем ли свидетели на едно от най-съществените открития в световната история?


9196 прочитания, 2 коментара

NASA е на път да направи едно от най-големите открития на 21 век и всичко това благодарение на изпратения на Марс роувър “Curiosity”. По-рано тази седмица системата за сканиране и анализиране на химични проби (SAM) от Марс, заложена в самия роувър, се натъкна на съществено откритие. По време на едно от изследванията машината попадна на органични компоненти – въглеродосъдържащи блокове, които са основа за живота и на Земята.

Публиката обаче изглежда, ще трябва да почака до началото на декември, за да разбере окончателно истина ли е всичко това. NASA се заема със задачата да повторите тестовете, за да може да даде окончателен отговор на въпросите на все още пазените в тайна открития. Новината се очаква да бъде официално изнесена в публичното пространство на следващата среща на Американския геофизичен съюз между 3 и 7 декември в Сан Франсиско.

Системата, заложена в роувъра, разполага с редица приспособления, които му позволяват да анализира газове или директно извлечени от атмосферата или от разрушени скални проби, получени след химично третиране. SAM има за задача да търси и характеризира органични и неорганични молекули, които са съществено важни за живота на Земята, както и информация за химичния състав на „Червената планета” както в настоящето, така и в миналото.

Ето и снимка на следите от роботската ръка, взела проби от почвата:

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

 
  
07:53, 25 ноември 2012 # 1
NO AVATAR
Информационната "плътност" на съобщението не е голяма - не е ясно какви
са тези "карбонсъдържащи скали" (според мен на български език "carbon"е химичният елемент с пореден номер 12 в периодичната табица въглерод, основният градивен елемент в органичната материя). Освен това, под тези "приспособления" за анализ, вероятно авторът на информацията има предвид аналитични апарати за анализ на материали в различно агрегатно състояние. В информацията е използвано съкращението на латиница "SAM". Toва дали означава "Station for Atmospheric Measurement"? Съмнявам се.
Моето мнение е, че независимо от скептицизма по отношение на целесъобразността от тези полети при сегашните огромни проблеми на нашата родна планета Земя те трябва да бъдат подкрепени и продължени.
 
  
09:56, 25 ноември 2012 # 2
Благодаря за критиката. Относно абревиатурата, SAM е английското съкращение на Sample Analysis at Mars, което просто няма как да променя и съм пояснил от кое произлиза в конкретното съобщение. Относно "карбоносъдържащи" признавам грешката. Поправено е. Благодаря и поздрави :]
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Откри ли “Curiosity” органични компоненти на Марс?"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел