25 ное
2012
     

САЩ обвинен за кибератака срещу френското правителство

Американското правителство категорично отхвърли твърдението, назовавайки Франция „топ съюзник”


2482 прочитания, 0 коментара

Сериозни обвинения се стовариха върху САЩ. Американското правителство бе  обвинено, че е в основата на кибератака срещу Франция. Твърдението, разбира се, бе категорично отхвърлено от правителството на САЩ, но във Франция спекулациите продължават.

Според L’Express, френски всекидневник, източници, близки до случая с кибератаката от май тази година, са заявили, че САЩ стоят зад атаката. Вестникът твърди, че атаката срещу правителството, която стана само няколко дни преди президентски избори на страната, е била насочена срещу „екипа на (вече бившия президент) Никола Саркози”.

Източниците на вестника заявяват, че основната цел са били съветниците на президента Саркози. За да достигнат до тях, хакерите са се възползвали от социалната мрежа Facebook и така са идентифицирали най-близките до президента хора. След това престъпниците са изпратили е-mail-и с линк, който трябвало да отведе жертвата във фалшив уебсайт, който досущ приличал на оригиналния на френското правителство. Попаднали веднъж в капана, сайтът искал потребителско име и парола, което автоматично предоставяло данните на хакерите.

L’Express гласи, че в следствие на атаката са били откраднати ценни документи, включително "тайни бележки” и стратегически планове от щаба на Саркози.

Въпросът тук е защо САЩ би се замесила в кибератака срещу един от най-големите си съюзници? Вестникът опитва да даде отговор и на този въпрос, но информацията гласи, че точни мотиви не могат да бъдат намерени. Като вероятен се изтъква възможността американското правителство да е предчувствало края на ерата Саркози и да е опитало да се хареса в очите на предстоящите управляващи с този акт.

Правителствените кибератаки със сигурност не са нещо ново. В продължение на години слушаме за непрестанни интернет атаки от страна на Китай и САЩ срещу редица важни мрежи в цял свят. Съществуват твърдения, че американците в съвместни действия с Израел стоят и зад кибератаките срещу иранските атомни опити. Това обаче със сигурност е първия случай, в който се смята, че САЩ атакува свой съюзник.

От американското правителство категорично отхвърлиха твърденията на вестника.

„Категорично отхвърляме измишльотините на неидентифицирани източници, публикувани в L’Express, че американското правителство е замесено по някакъв начин в атаките срещу сайта на френското правителство” казва американският посланик в Париж Мичел Мос пред вестника.

„Франция е един от най-добрите ни съюзници. Съвместните ни действия са невероятни както в науката, така и в правосъдието, та чак до кибер защитата. Отношенията ни с французите са по-добри от когато и да било и това е съществено важно за постигане на успех в общата ни борба срещу екстремистите” допълва още той.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"САЩ обвинен за кибератака срещу френското правителство"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят