30 ное
2012
     

Учени видяха реално намотките на ДНК с електронен микроскоп

Чрез специална нова подложка и положени в нея микроскопични опори учените са успели за „разпънат“ и заснемат ДНК-то.


1680 прочитания, 0 коментара

Учени от Университета в Генуа, Италия, са разработили технология на електронна микроскопия, която позволява за първи път да се разгледа въртеливата структура на ДНК. Статията е публикувана във вестник NanoLetters, като обобщение на получените резултати са поместени в списание New Scientist.За да получат изображението на учените се е наложило да използват изцяло нова подложка, с която да фиксират нуклеиновата киселина. В нея са били положени микроскопични опори, върху които е могло да бъде „опъната“ ДНК-то и съответно да може да проникнат в дълбочина електронните лъчи на микроскопа. В резултат на това учените са получили изображение, в което са ясно видими вдлъбнатините от A-формата на ДНК структурата.

Отбелязано е че в снимката дебелината на молекулата не е с реалните си размери, което се дължи на факта че не са засечени единични молекули, а сегмент от шест направления на нуклеиновата киселина. Неспособността да се заснеме единична молекула от ДНК учените отдават на недостатъчната чувствителност на матрицата на електрониня микроскоп. В последващ етап от експеримента единичните молекули се разрушават вследствие на електронното бомбардиране на микроскопа.

Новата технология ще позволи да се изследват взаимодействията и измененията на ДНК-белтъчните, както и да се проследяват промените в отделните молекули на нуклеиновата киселина.

По-рано, друга група от учени успяха с помощта на „атомен“ микроскоп да определят последователността на нуклеотидите в ДНК.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Учени видяха реално намотките на ДНК с електронен микроскоп"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел