01 дек
2012
     

Момиче на 9 години обвинено в пиратство

Антипиратска групa конфискува лаптопа и повдигна обвинения срещу 9-годишно момиченце за сваляне на нелегална музика


18438 прочитания, 1 коментар

Явно светът наистина се е побъркал, щом стигнахме дотам, че 9-годишни момиченца  да бъдат назовавани „пирати”. И ако в България е практика и 5-годишните, и 60-годишните да се възползват от услугите на интернет пиратите, то във Финландия нещата стоят по съвсем различен начин.

В това нагледно се убеди малко момиченце от Финландия, което бе обвинено в сваляне на нелегална музика от сайта The Pirate Bay. На бащата на детето бе наложена  глоба в размер на 600 евро, която в последствие бе смъкната до 300 евро за деянието на дъщеря си.

Несклонен да се раздели с 600 евро обаче, бащата отказал да заплати сумата, което принудило антипиратската група да се обърне към полицията, която конфискувала лаптопа на 9-годишното момиче.

Според групата действията са „в границите на финландското законодателство”.

Малката престъпничка се е опитала да намери последния албум на финландската поп-звезда Чису във вече блокирания торент сайт The Pirate Bay. Бащата твърди, че не са успели да свалят албума и са го закупило още на следващия ден.

Акцията бе дело на Центъра за борба с пиратството и този за защита на авторските права, познати на местните като TTVK, които са се свързали с бащата в момента, в който са открили, че акаунтът му се е свързал със сайта The Pirate Bay.

В следствие на всичко това бащата се съгласил да заплати сумата от 300 евро, но със сигурност не е останал доволен от този факт.

„Достигнахме споразумение, което удовлетворява всички страни. Разследването приключи и ощетените по делото получиха желаното” се казва в изявление от служител в полицията пред BBC.

„Съгласни сме, че индивидуалните дела в тези случаи са бавен и неефективен процес. Можем да действаме само в границите на законодателството на страната, което не позволява пиратството да нарушава авторските права по какъвто и да е начин, независимо от възрастта.”

Бащата на момичето не пропусна да сподели мнението си в онлайн пространството, като заяви в Torrentfreak, че ситуацията е „кулминацията на абсурдността”.

„Разбирам позицията на певците и техните права, но това изисква образоване и предоставяне на информация, а не съдебни дела” казва още той.

Дори потърпевшата поп-звезда Чису не одобри действията като заяви, че се надява „всичко да приключи скоро” и поднесе извиненията си на малкото момиченце.

 

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

 
  
15:19, 01 декември 2012 # 1
NO AVATAR
Много правилно го е оценил бащата - „кулминацията на абсурдността" и натези дето припяват на безочливите янки. Аз не бих платил и тези 300 евро и щях да купя с тях на детето по-хубав лаптоп...
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Момиче на 9 години обвинено в пиратство"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел