01 дек
2012
     

Момиче на 9 години обвинено в пиратство

Антипиратска групa конфискува лаптопа и повдигна обвинения срещу 9-годишно момиченце за сваляне на нелегална музика


18428 прочитания, 1 коментар

Явно светът наистина се е побъркал, щом стигнахме дотам, че 9-годишни момиченца  да бъдат назовавани „пирати”. И ако в България е практика и 5-годишните, и 60-годишните да се възползват от услугите на интернет пиратите, то във Финландия нещата стоят по съвсем различен начин.

В това нагледно се убеди малко момиченце от Финландия, което бе обвинено в сваляне на нелегална музика от сайта The Pirate Bay. На бащата на детето бе наложена  глоба в размер на 600 евро, която в последствие бе смъкната до 300 евро за деянието на дъщеря си.

Несклонен да се раздели с 600 евро обаче, бащата отказал да заплати сумата, което принудило антипиратската група да се обърне към полицията, която конфискувала лаптопа на 9-годишното момиче.

Според групата действията са „в границите на финландското законодателство”.

Малката престъпничка се е опитала да намери последния албум на финландската поп-звезда Чису във вече блокирания торент сайт The Pirate Bay. Бащата твърди, че не са успели да свалят албума и са го закупило още на следващия ден.

Акцията бе дело на Центъра за борба с пиратството и този за защита на авторските права, познати на местните като TTVK, които са се свързали с бащата в момента, в който са открили, че акаунтът му се е свързал със сайта The Pirate Bay.

В следствие на всичко това бащата се съгласил да заплати сумата от 300 евро, но със сигурност не е останал доволен от този факт.

„Достигнахме споразумение, което удовлетворява всички страни. Разследването приключи и ощетените по делото получиха желаното” се казва в изявление от служител в полицията пред BBC.

„Съгласни сме, че индивидуалните дела в тези случаи са бавен и неефективен процес. Можем да действаме само в границите на законодателството на страната, което не позволява пиратството да нарушава авторските права по какъвто и да е начин, независимо от възрастта.”

Бащата на момичето не пропусна да сподели мнението си в онлайн пространството, като заяви в Torrentfreak, че ситуацията е „кулминацията на абсурдността”.

„Разбирам позицията на певците и техните права, но това изисква образоване и предоставяне на информация, а не съдебни дела” казва още той.

Дори потърпевшата поп-звезда Чису не одобри действията като заяви, че се надява „всичко да приключи скоро” и поднесе извиненията си на малкото момиченце.

 

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

 
  
15:19, 01 декември 2012 # 1
NO AVATAR
Много правилно го е оценил бащата - „кулминацията на абсурдността" и натези дето припяват на безочливите янки. Аз не бих платил и тези 300 евро и щях да купя с тях на детето по-хубав лаптоп...
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Момиче на 9 години обвинено в пиратство"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят