16 дек
2012
     

Акциите на Apple продължават да падат

Акциите на компанията отчетоха спад и сега са на стойност около 500$, гонейки антирекорда от февруари


1170 прочитания, 0 коментара

Въпреки че Apple разпространиха влиянието си в световен мащаб с редица нови магазини и с добри разпродажби преди навечерието на Нова година, то на Wall Street не гледат с толкова добро око на акциите на компанията.

Акциите на една от най-големите компании в света вече са оценени на стойност от 509.79$, спадайки с 19.90$ или по-друг начин казано – 3,76%. Тази стойност изключително се приближава до цената на акциите на „Отхапаната ябълка” от февруари. Разликата между тогава и сега е, че след спада през февруари от Apple успяха да се насладят на някои от най-успешните си месеци след това и впоследствие цената на акция в компанията достигна 702$ през септември. Сега нещата не изглеждат толкова бляскаво.

Редица експерти опитаха да намерят и обяснение за този драстичен спад и стигнаха до заключението, че откакто Apple бе обявена за продан акциите на компанията са спаднали с повече от 24%, включително и драстичен десетпроцентов спад миналата седмица.

Ето и причините, които експертите посочват като водещи за положението на акциите на Apple:

 • Акционерите все по-упорито продават акциите си в опит да избегнат допълнителния данък, който се предвижда от догодина.
 • Липсата на големи вериги за разпространение на iPhone 5 в Китай, независимо от промоциите
 • Докладите за по-малка разлика между производствена цена и магазинерска цена, което води до по-малки приходи
 • По-малките изисквания от компанията към детайлите на техните продукти, което предполага сравнителен спад и на продажбите

По-рано днес анализаторът на UBS Стивън Милунович предвиди обаче далеч по-добро бъдеще за Apple, като смята, че акциите на компанията ще достигнат 700-780$ за бройка. Според Милунович компанията има още какво да извлече от продуктите, които предлага в момента на пазара.

От друга страна, редица други анализатори предвиждат, че компанията ще трябва доста да се постарае с нещо ново през предстоящата година, за да достигне отново познатите й високи цени на акции.

„Според нас Apple трябва да предложат на евентуални инвеститори нещо ново, в чието бъдеще купувачът да повярва” пише Мюнстер – анализатор към Piper Jaffray. „Оптимистични сме за 2013г., защото вярваме, че ще станем свидетели не само на Apple телевизия, но и на по-евтини iPhone устройства в най-скоро време.”

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Акциите на Apple продължават да падат"    

Избрани книги


Полезни страници

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят
  Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

  Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

  Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел