16 дек
2012
     

iPad, iPhone и Apple на прага на трудни времена

Анализатор от UBS предрече нелеки времена за компанията, позовавайки редица причини за това


6918 прочитания, 0 коментара

2013 година се очертава да е доста трудна за Apple. Или поне така смята анализаторът на UBS Стивън Милунович.

В открито обръщение към инвеститорите Милунович прави прогноза за първите три тримесечия на 2013 година, предвиждайки сериозен спад в продажбите както на iPhone-ите, така и на iPad продуктите на Apple. Според анализатора за всяко от посочените тримесечия ще има продадени с по 5 милиона iPhone-а по-малко от предвидените и с по още 2 милиона по-малко iPad-а за същия период от време.

Новите предвиждания са за 41 милиона продадени iPhone устройства за януари-март, 36 милиона през март-юни и 33 милиона за периода юни-септември. iPad продажбите се очаква да са съответно 21,7 милиона за първото тримесечие, 24,5 за второто и 20,7 за третото.

Освен предвижданията за по-слаби продажби, Милунович не пропусна да сподели вижданията си и за цената на акциите на компанията, която според него ще се смъкне до 700$ в сравнение с предвидените 780$ за акция.

Кое ще провокира всичко това? Милунович представя няколко причини за нелеките времена, които очаква да сполетят Apple.

Последни данни показват, че производството на iPhone спада с 25 милиона бройки през първото тримесечие. Независимо от факта, че продуктът тепърва навлиза на китайския пазар, то изглежда iPhone 5 не се радва на особена популярност и показаните резултати са далеч от тези на предхождащия го iPhone 4S.

От друга страна по-евтиният iPad Mini изглежда „канибализира”, както се изразява самия Милунович, продажбите на по-големите и скъпи продукти от поредицата.

И накрая, анализаторът смята, че предходните му предвиждания са били прекалено смели с оглед на лошата икономическа ситуация в Европа и ожесточената битка с другите смартфон компании.

Милунович обаче сподели и нещо оптимистично, което може поне малко да успокои собствениците на Apple:

„Очакваме China Mobile да започне да продава iPhone през последното тримесечие на годината, което значи, че евентуален iPhone 5S с TD-SCDMA и пръстово разпознаване е възможен. Apple са принудени да правят красиви продукти. Независимо дали е iTV, преносими компютри или друга категория продукт, ние вярваме, че иновацията в Apple не е загинала.”

Милунович  не беше единствения, който промени прогнозата си за бъдещето на Apple. Анализаторът Питър Мисек също поправи първоначалната си прогноза за акции на стойност 900$ на 800$.

Преди не много време Apple безспорно бе доминиращият фактор на пазара за смартфони и таблети. В последно време обаче компанията среща конкуренция и на двата фронта. Серията на Samsung Galaxy S, както и редица други Android смартфони за пръв път накараха производителите на iPhone да се потрудят, за да задържат първото място. При таблетите нещата не са много по-различни и в последната година Apple водят ожесточена борба срещу по-евтините Android таблети, към които потребителите все по-често обръщат поглед.

В опит да се откъсне от конкуренцията, Apple пуснаха редица нови продукти по едно и също време – iPhone 5, iPad Mini, 4th generation iPad. И въпреки че се очаква новите продукти да се възползват от празниците, то тактиката е рискована, защото може да предизвика по-малки приходи в по-мащабна гледна точка.

Акциите на компанията също не са във възход като в последно време ставаме свидетели на все по-големи спадове и там. От впечатляващите 700$ през септември сега акциите на компанията се търгуват за малко над 500$ бройка.  

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"iPad, iPhone и Apple на прага на трудни времена"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел