29 дек
2012
     

Първите африкански смартфони и таблети излязоха на пазара

Първите смартфони и таблети, с изцяло африкански дизайн, бяха пуснати на пазара


9238 прочитания, 0 коментара

Всеки опитва да е в крак с технологиите. Да следва технологичните тенденции, да крачи в темпо с технологичния напредък и дори да допринася за неговото бъдеще.

Африка не остава по-назад, като континентът вече може да се похвали и с първите смартфони и таблети, чиито дизайни са направени изцяло от африканци.

Конголийският предприемач Вероне Манку е човекът, който стои зад дизайна на най-новите продукти, които откриват нова страница в технологичното развитие на африканските държави. И въпреки че производството на продуктите е изнесено в Китай, то дизайнът е дело изцяло на африкански инженери и спокойно можем да кажем, че това са първите африкански смартфони и таблети.

Компанията на Манку – VMK, е произвела устройствата така, че да работят с Android, а цената е доста скромна, сравнение с тези в страните в Европа и Америка. Потребителите ще могат да се наслаждават на първите африкански смартфони и таблети за скромните суми от съответно 170 долара за смартфон и 300 долара за таблет.

„Само един истински африканец може да знае от какво точно се нуждае Африка” каза  Манку на конференцията Tech4Afrika в Йоханесбург малко по-рано през годината.

„Apple е гигантът на Америка, Samsung е гигантът на Азия, искам VMK да е гигантът на  Африка” споделя плановете си основният човек зад продуктите.

Според данните таблетите са снабдени с wi-fi и 4GB пространство, а името Way-C означава „светлината на звездите” на един от официалните езици в Конго – лингала.

Смартфонът пък е снабден с предна и задна камера, както и 3,5-инчов екран.

Компанията смело заявява, че продуктите ще се предлагат в още 10 западно-африкански страни, както и в Белгия, Франция и Индия.

В плановете на Манку фигурира и по-евтин таблет, предназначен специално за студенти, който да се появи на пазара догодина.

Има ли бъдеще в разработките на VMK?

Доста сложен въпрос. Ако иска да постигне нещо, то компанията трябва първо да измести вече популярните в Африка RIM. И дори да се справят, то остава конкуренцията на Nokia, които съвместно с Facebook опитват да привлекат вниманието на африканците върху мобилните услуги и социалните мрежи.

Силното желание на африканците да подкрепят местната индустрия обаче, може да се окаже движещият фактор зад евентуален бъдещ успех на VMK.

Цялата история обаче не мина и без негативни коментари. Редица компании обвиниха VMK в невярна информация. Според конкурентите VMK открито опитва да пробута продукта си за африкански, а реално погледнато производството му става в Китай.

В отговор на обвиненията от VMK заявиха:

„Въпреки че продуктът се произвежда в Китай поради финансови причини, то няма основания дизайнът и инженерната дейност зад продуктите да бъдат подлагани на  съмнения. Те са африкански и това е факт. Обидени сме от самия факт, че някои хора опитват да докажат обратното, независимо от доказателствата, които са видни за всички.

Повечето критици са или афро-песимистични (които не вярват, че от Африка може да излезе нещо добро), или са просто конкуренти.”

Компанията допълни, че за разлика от предишни „африкански” смартфони и таблети, тези на VMK нямат идентични в други страни или под други имена.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Първите африкански смартфони и таблети излязоха на пазара"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел