31 дек
2012
     

YouTube с кратко завръщане в Пакистан след тримесечена забрана

Най-известният сайт за споделяне на видео материали успя отново да се внедри в азиатската държава, макар и за кратко


1918 прочитания, 0 коментара

YouTube успя за кратко отново да бъде на разположение на пакистанците след тримесечно отсъствие.

Един от най-популярните сайтове в света, който бе блокиран от правителството на страна през септември, бе на разположение на потребителите за от 3 минути до 3 часа в събота, в зависимост от медийният плейър на потребителя.

Забраната, наложена на сайта, бе вследствие на отказ от страна на администраторите на видео медията да свали клип, в който се прави открита подигравка с пророка Мохамед. Цялата история мина през редица обрати, като на няколко пъти забраната бе вдигана само и само, за да бъде отново наложена броени часове по-късно.

На 17 септември в YouTube бе качено видео на име „Невинността на мюсюлманите” (“Innocence of Muslims”), в което пророкът Мохамед е представен като палячо. Клипът предизвика сериозен медиен отзвук и Средния изток избухна в редица протести срещу накърняващото ги видео. Въпросното видео е дело на режисьорът Никоула Басли Никоула и изпълнява ролята на трейлър към предстоящ филм.

Пробивът в системата от страна на YouTube изглежда се дължи на лоша координация в пакистанското правителство, като министърът по вътрешните работи заяви, че връщането на YouTube е било само временна и моментна грешка.

В следствие на премахването на забраната, правителството остана все така недоволно от факта, че въпросното обидно видео все още е в мрежата и наложи на интернет доставчиците отново да върнат забраната.

Това не е първият случай, в който пакистанските власти изразяват недоволството си от нещо, споделено в интернет пространството. През 2008 г. отново YouTube стана потърпевш, заради друг подобен клип, а две години по-късно от това си изпати и Facebook, заради група, наречена „Качвайте рисунки за Деня на

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"YouTube с кратко завръщане в Пакистан след тримесечена забрана"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел