02 яну
2013
     

Най-впечатляващите постижения на 3D печата

От изкуствена челюст до напълно функциониращ пистолет – бъдещето на 3D печата може да бъде вълнуващо, но и малко плашещо


3219 прочитания, 0 коментара„Направена да побеждава“. Това е името на тази спортна обувка, прокетирана от французина Люк Фусаро. Той твърди, че дизайнът му може да помогне на атлетите да подобрят времената си с 3,5% - достатъчно, за да повлияе на крайното разпределение на медалите. Фусаро може да превърне 3D сканирано изображение на стъпалото на произволен атлет в специално пригодена за него спортна обувка от суперлеки материали. Крайният продукт тежи само 96 грама, което е по-малко от 1/3 от теглото на всепризнатите спортни обувки на Nike – Mayfly.

Имплант на челюст. Био-принт – едно от най-впечатляващите приложения на новата технология за създаване на 3D обекти. И макар че все още сме далеч от принт на черен дроб или бъбрек, тази изкуствена челюст е достатъчно значимо постижение. Тя ще служи на 83-годишна европейка, която е развила остра костна инфекция и се е наложило нейната долна челюст да бъде заменена с този титаниев 3D принт. Операцията е продължила само четири часа, а четири дни по-късно жената се е прибрала у дома.

Боксове за всеки. Това е, така да се каже, тъмната страна на 3D принта. Според последни проучвания, 14-годишни младежи вече свободно принтират боксове, макар и пластмасови (въпреки това не по-малко болезнени от металните). Свободата да принтираш всичко, което можеш да сътвориш на CAD софтуер, дава и такива неочаквани плодове. Да се надяваме това да не доведе до „принтиране“ на по-сериозни и опасни оръжия.

Пистолет. Оказва се, че домашните оръжейни фабрики ескалират доста бързо (надеждите да се ограничим до 3D боксове оцеляха само няколко минути). Така нареченият Wiki Weapon Project е рожба на студент по право от Тексаския университет и цели да произведе напълно функционален пистолет чрез 3D принт. За радост на пацифистите, проектът все още не е реализиран, а най-доброто, което тексаският рейнджър е успял да постигне засега, е пластмасов пълнител, който се е повредил след 6 изстрела. Въпреки това, поддръжниците на проекта обещават, че до края на 2013 ще има комерсиално достъпни пистолети за принтиране. Плашеща перспектива.

Къщи на корем. Този проект е леко имагинерен, тъй като всъщност няма завършен продукт, който да бъде показан, но концепцията заслужава да и отделим няколко реда. Професор от Калифорнийския университет е разработил метод, наречен Contour Crafting, който би могъл да се използва за принтиране на цели сгради. Това не е първото предложение за иновации в строителството от този вид, но методът на професор Берух Кошневиц включва водопроводна и електрическа мрежа. Технологията може да бъде използвана при бедствия, когато са необходими нови домове за пострадалите и останалите без покрив.
Ключове за белезници. Още едно приложение на 3D печата, от което косите на експертите по сигурност ще се изправят. На специална конференция в Ню Йорк през юли, германски консултант по сигурността, известен само с псевдонима си „Рей“, е показал пластмасови ключове за белезници, отпечатани от CAD файлове, способни да отключат белезници, разработени и утвърдени от водещи европейски фирми. Престъпниците отдавна изработват ключове за „пранги“, но процесът изисква набавянето на оригинал. С 3D технологията те ще имат нужда само от дигиталния CAD файл, а той се разпространява лесно и е труден за проследяване.


По материали на popsci.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Най-впечатляващите постижения на 3D печата"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел