04 яну
2013
     

Попурярна наука: Можем ли да се справим с морската болест?

1772 прочитания, 0 коментара

Болестта на движението, повече известна като морска болест, представлява несъответствие между преживяванията на мозъка и тялото, обяснява д-р Суяна Чандрасекар, директор на „Отология Ню Йорк” и УНГ хирург.

Болестта възниква, когато централната нервна система получава противоречива информация от вътрешното ухо, очите, рецепторите за натиск и сетивните рецептори, намиращи се в ставите, мускулите и гръбнака. Чувството за баланс се контролира чрез интеракцията между тези системи.

При болестта на движението течностите във вътрешното ухо се движат заедно с нас в движещото се превозно средство. Мозъкът интерпретира това движение, но вместо да потвърди „да, вие се намирате в движеща се кола”, го възприема като погрешен стимул. Това обикновено предизвиква някаква форма на гадене.

За съжаление, болестта на движението е от онези неща, които не могат просто да бъдат „излекувани”. Добрата новина е, че можем да приемаме медикаменти, за да ограничим усещането. Лекарствата замъгляват ефектите от разминаването на постъпващата информация, но не могат да ни освободят напълно от тях, разяснява д-р Чандрасекар.

Ако пътуваме в кола, например, това, което е най-добре да направим, е да седнем изправени. По този начин ще можем да предвидим движението и да фиксираме погледа си в определена точка.

Хората често си мислят, че трябва да затворят очи, когато „ги хване морската болест”. Но това всъщност не ограничава усещането и е едно от най-лошите неща, които можем да направим. Ако отворим очите си и ги фокусираме, дали върху някоя точка в далечината или върху по-близкия план като си представим, че караме колата, можем да заглушим погрешните интерпретации на вътрешното ухо за движението.

Друг метод за превенция на болестта на движението, който също не работи, е носенето на магнитни гривни, които се предполага, че помагат за баланса. Всъщност няма никакви доказателства за тяхната ефективност, а облекчението, което носят е изцяло психологическо без да влияе върху ограничаването на симптомите.

Съществува обаче един по-натурален метод за облекчаване на усещанията, предизвикани от болестта на движението – джинджифилът. Всичко, което трябва да направим, е да смучем джинджифил. Той е много ефективен и успокоява стомаха, твърди д-р Чандрасекар.

По материали на http://www.popsci.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Попурярна наука: Можем ли да се справим с морската болест?"    

Избрани книги


Полезни страници

  WebinaR

  Организатор: БАИТ, в рамките на проекта „e-Skills for Jobs 2014”

  2 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • Съществува ли необходимост от промяна в българските учебни програми
  • •  Визията на Държавата за използването на ИКТ в обучителния процес
  • •  Ролята на учебните програми за създаване на подготвени и конкурентни млади кадри
  Регистрирай се сега! Виж повече
   

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят
  Предстоящо
  SAP Forum 2014 чертае пътя към иновация чрез опростяване на бизнес процесите

  SAP Forum 2014 чертае пътя към иновация чрез опростяване на бизнес процесите

  Облачните технологии, Big Data и предприемачеството са основни теми в програмата тази година

  НАМЕРЕТЕ НИ В...