06 яну
2013
     

Снимки на това как би изглеждал Марс при подходящи за живот условия заляха интернет

С помощта на информацията на NASA, както и с голяма доза въображение, софтуерен инженер успя да направи снимка на един различно изглеждащ Марс, на който условията са подходящи за съществуването на човешката раса


6955 прочитания, 0 коментара

Неотдавна един от преподавателите ми във факултета постави на целия курс нещо като домашна работа – есе на тема „Сензацията”. Интересна задача, която предполага доста гледни точки и мнения по един от най-наболелите въпроси на съвременната журналистика.

И ако тогава си блъсках главата да се сетя за най-скорошната сензация, то ако се налагаше да го пиша сега със сигурност щях да поставя акцента върху снимките, които един инженер направи, а цял свят видя.

Разбира се, става въпрос за снимките, които Кевин Гил, с голяма доза въображение и помощ от NASA, успя да направи. Снимките представят една хипотетична реалност, в която Марс е планета, която предлага подходящи условия за живот за хората, а водата е нещо нормално от състава й.

Някога замисляли ли сте се как би изглеждала „червената планета” без натрапчивия червен цвят? Е, ако вие не сте, то Кевин Гил, софтуерен инженер, със сигурност е. Именно той предлага възможност да видите планетата в една различна светлина – като планета, на която животът на хората е нещо нормално, а условията са същите като тези на Земята. Гил дори стига по-далеч като предполага, че планетата Марс може би наистина е изглеждала по този начин в далечното минало. Дали пък „червената планета” наистина някога не е била досущ като тази, която днес наричаме „дом”?

За да създаде сензационната снимка, Гил е използвал както помощта на NASA, така и редица изчисления, чрез които е поставил условна граница на морското равнище и посредством скрипт е покрил цялата повърхност на Марс, която е под въпросната граница, с тъкмо синьо. След това, с голяма доза въображение и земни текстури на NASA се е стигнало до резултатът, които обиколи интернет пространството през изминалите няколко дни. Интересна комбинация от въображението на инженер и художник…

„Няма специфична причина да направя това. Просто исках да покажа как би изглеждала планетата при определени фактори и атмосферни условия. Например, не съм поставил особено много зеленина в района на Olympus Mons и на обграждащите го вулкани, просто защото вулканичната активност и близостта до екватора не биха го позволили. За пустинните райони си служих предимно с текстури на Сахара и Австралия. Логично, колкото по-висок или нисък става теренът, добавях по-тъмна флора заедно с тундра и лед. Северните и южните части са предимно текстури от Северна Русия. Тропичните и субтропичните райони са направени на базата на Южна Америка и Африка.”

С малко въображение се стига до един чудесен краен продукт.

Гил, разбира се, изрично подчертава, че това „няма за цел да бъде някакъв задълбочен научен сценарии за бъдещето”, но все пак се надява някои от предположенията да се окажат верни.

Любослав Лозанов

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Снимки на това как би изглеждал Марс при подходящи за живот условия заляха интернет"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят