09 яну
2013
     

НАСА превръща отпадъците на астронавтите във фризбита, предпазващи от радиация

1055 прочитания, 0 коментара

Компакторът за отпадъци на Звездата на смъртта може и да е неправдоподобен, но със сигурност е бил на прав път по отношение на решаването на един много реален проблем – отпадъците при космическите мисии.

Учени в НАСА тестват различни начини за ограничаване на космическия боклук като сгъстяват и нагряват отломките до степен, в която се топят, но не изгарят. По този начин отпадъците намаляват оригиналния си размер до 10 пъти и се освобождават от всяка евентуално останала в тях вода. Освен това голямото количество пластмасови опаковки в космическия боклук не само се компресира лесно, но и може да послужи за ограничаването на радиацията, която ще представлява голям проблем при бъдещите пилотираните мисии до Марс, които ще продължат приблизително две години.

В тези случаи компакторът за отпадъци на борда може да произвежда малки кръгли тела от боклуци с диаметър 20 см и дебелина около 1 см, които да подсилват и армират стаите за сън на астронавтите.

Учените все още се опитват да определят дали процесът стерилизира така получените дискове като прикрепят бактериални спори към тестовите тела преди загряването им. Засега резултатите са обещаващи.

По материали на gizmodo.com 

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"НАСА превръща отпадъците на астронавтите във фризбита, предпазващи от радиация"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел