14 яну
2013
     

Далечна група от квазари е най-голямата структура във Вселената

На светлината са нужни 4 милиарда години, за да стигне от единия до другия край на групата


2018 прочитания, 0 коментара

Интернационален екип от астрономи е открил голяма група квазари (известни още като LQG), която има впечатляващите размери от 4 милиарда светлинни години. За сравнение това е около 1600 пъти повече от разстоянието между Млечния път и „близката“ галактика Андромеда.

Освен че е огромна, структурата е и много далеч. Квазарите представляват масивни ядра на галактики, зародили се още в зората на Вселената, малко след Големия взрив. Периодично тези космологични артефакти излъчват огромни количества силна светлина, която ги прави видими на големи разстояния в Космоса. Групата LQG е толкова далеч, че носи информация за това как е изглеждала Вселената, когато е била „едва“ на 770 милиона години. Това засега е и най-яркият обект, който човекът е наблюдавал в Космоса, и е толкова мащабен, че дори поставя под въпрос една от основите на модерната космология: космологичния принцип.

Космологичният принцип представлява допускането, че Вселената е хомогенна и изотропна в голям мащаб – казано на по-достъпен език, ако погледнем в която и да е посока, би трябвало да видим равномерно разпределение на материята в Космоса. Този принцип лежи в основата на теоретичната работа на светила като Айнщайн, и е потвърден от наблюденията досега както и от хомогенността на реликтовото лъчение във Вселената. Според този принцип обаче, заедно с преобладаващите теории на космологията, астрофизиците не биха могли да открият обект или структура в Космоса, по-голяма от 370 мегапарсека (1 парсек = 3,26 светлинни години).

Тази нова група от квазари привидно е по-широка от 500 мегапарсека, а най-дългото й измерение е около 1200 мегапарсека. Това не означава автоматично, че космологичният принцип е невалиден, но вероятно уравненията ще трябва да се върнат на черната дъска за преразглеждане.

По материали на http://www.popsci.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Далечна група от квазари е най-голямата структура във Вселената"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят
  Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

  Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

  Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел