17 яну
2013
     

Популярна наука: Сумтенето на животните е структурирано както човешката реч

Първичните животински звуци могат да служат като морзов код и да предават специфични съобщения


1759 прочитания, 0 коментара

Еволюцията на речта е сложна история, но един от ключовите моменти в нея е, че хората имаме способност да формулираме сложносъставни звуци с помощта на гласни и съгласни. Животните имат по-проста анатомия, затова не могат да произвеждат толкова отличими един от друг звуци, но пък затова комбинират първичните си звуци в по-сложни модели, които се превръщат в нещо като пойната песен за птиците. Но се оказва, че дори едносричните шумове работят като своеобразен морзов код и всяка специфична звукова структура съдържа различна информация.

Поведенческите биолози от университета на Цюрих изследвали ивичестата мангуста в Уганда като наблюдавали поведението на вида и типичните им звуци, с които си общуват помежду си. Те записали сигналите, с които мангустите осъществяват контакт помежду си. Оказало се, че звуците са с продължителност едва между 50 и 150 милисекунди, но учените успели да ги разбият на съставните им части.

Първата част от острия писък служи за идентифициране като осигурява информация за животното, което вдига шума. Това е важно за взаимоотношенията на мангустите, тъй като животните могат да се разпознават индивидуално по този звук. Втората, по-тонална част от сигнала, посочвала какво точно прави животното. Авторът на изследването Дейвид Дженсън сравнява тази втора част с гласните звуци на хората и твърди, че именно тя показва за първи път, че мангустите произвеждат звуци по начин, който малко напомня нашата способност да съчиняваме думи. Изследването е публикувано в BMC Biology.

Бихевиористите, изследващи животните, трябва да започнат да се вслушват по-внимателно в други привидно едносрично общуващи същества – прилепи, жаби и други видове, добавя екипът. Имаме доказателства, че котките и кучетата могат да говорят, така че всичко това вече не ни изглежда толкова абсурдно.

По материали на http://www.popsci.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Популярна наука: Сумтенето на животните е структурирано както човешката реч"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел