23 яну
2013
     

Учени откриха грандиозна река на Марс

3866 прочитания, 0 коментара

Учените от Европейската космическа агенция (ESA) пуснаха 3D изображения на забележителната горна част от региона Reull Vallis на Марс, през която е текла огромна река с дължина 1500 км. Реката се е простирала от планинската верига Прометей до обширния океан Хелас.

Данните и изображенията, получени от космическата сонда Марс Експрес на ESA показват, че в някакъв момент речното корито е било 7 км широко и 300 метра дълбоко. Стерео камерите на борда на сателита разкриват и безбройни притоци, които се вливали в гигантската река.

Вдясно на изображенията се вижда част от планинската верига Прометей, възвисяваща се 2500 метра над заобикалящите я равнини. Забележителна природна картина, не много по-различна от тези, които можем да видим на Земята.

Екипът, управляващ Марс Експрес, твърди, че реката е била пълноводна преди около 3,5 до 1,8 милиарда години по време на Хесперийския период. След това започнала Амазонската ера, по време на която в Reull Vallis настъпил ледник. Той издълбал долината, където се намирала реката като избутвал остатъците и ледени късове и така набраздил речното корито, както може да се види на снимките.

Учените вярват, че някога Reull Vallis е била като всяка друга долина на земята, но по-късно метеорите са изменили повърхността й и са издълбали кратерите, виждащи се на изображенията. Смята се, че кратерите и другите елементи от релефа в района може да са пълни с воден лед.

По материали на http://gizmodo.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Учени откриха грандиозна река на Марс"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел