26 яну
2013
     

Apple вече не е „най-ценната компания” в света

Exxon Mobil официално успя да се пребори отново за първото място в класацията, измествайки Apple от заветната позиция


1675 прочитания, 0 коментара

Поредният спад в цената на акциите на Apple доведе и до ново развитие в класацията за „най-ценни компании в света”. След като „отхапаната ябълка” загуби още 11$ от цената на акциите си (сега са на стойност 439$), Exxon Mobil успя отново да извоюва първото място в класацията.

Класацията се определя спрямо няколко фактора: стойността на компанията, която се определя като се умножат всички акции на компанията по цената на една отделна акция.

Битката между Apple и Exxon Mobil не е нещо ново, а се води още от 2011 г., когато пазарният дял на iPhone донесе изключителни печалби, с което Apple се включи в  борбата за първото място. След няколко месеца, изпълнени с невероятни печалби и впечатляващи продукти от страна на компанията на Стив Джобс, Apple достигна цена на акция от 705$, което я превърна в най-ценната компания на всички времена, оценена на стойност 622$.

Изглежда обаче всяко нещо има своя край и хубавите неща са нетрайни във времето. Изминалите месеци бяха трудни за компанията, която претърпя спад в цената на акция от 136,24 $ или по друг начин казано – 23,7%. По-малко от месец след началото на 2013 г. ситуацията и за предстоящите 365 дни не изглежда обнадеждаваща, като компанията загуби още 17,56 $ от цената на акциите си.

Въпреки обнадеждаващите резултати за декември 2012 г. инвеститорите все по-упорите се отдръпват от компанията и Apple изглежда на прага на трудни времена.

Особена роля играе и спада на интерес към операционната система, която компанията предлага в сравнение с Android, който набира все по-голяма популярност. Възползвайки се от това, Samsung може да се похвали с доста повече продадени устройства отколкото Apple и изглежда трябва да се предприеме нещо ако искат отново да се включат в битката за потребителски интерес.

Въпреки всички лоши новини, анализаторите изглеждат убедени, че през 2013 г. Apple отново ще оглави класацията и годината дори може да се превърне в една от най-успешните за компанията.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Apple вече не е „най-ценната компания” в света"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел