27 яну
2013
     

Социалните мрежи в помощ на църквите

Папа Бенедикт XIV призова всички католици да използват социалните мрежи за разпространяване на Божието слово


792 прочитания, 0 коментара

Изглежда дори папата вече е почитател на социалните мрежи.

Папа Бенедикт XIV, който наскоро се присъедини към twitter, призова всички свои последователи да използват социалните мрежи като twitter и facebook, за да разпространят вярата и сред невярващите.

„Основното предизвикателство пред социалните мрежи днес е как да са максимално всеобхватни. Религията вече не е чужда на тази сфера на човешката комуникация и милиони хора по света използват именно този метод, за да разпространят думите на Иисус и да пропагандират ценности като човешкото достойнство като основни за нас хората” казва самият папа в съобщение за 47-мия Световен ден на комуникацията. „Вярващите са запознати с факта, че, за да достигне Божието слово до всички, то това значи да се обърне внимание и на социалните мрежи, защото за някои хора това екзистенциално място е важно.”

В доклад, наименуван „Социалните мрежи: портал на вярата и истината; ново място за евангелизация”, папа Бенедикт XIV споделя, че социалните медии предлагат един чудесен публичен форум, който в бъдеще може да доведе до „създаване на по-трайни съюзи между хората” и да „донесе хармонията в семействата в цял свят.”

Папата обаче не спести и притесненията си около някои аспекти на социалната мрежа като средство за разпространение на вярата. Според главата на католическата църква „културата на социалните мрежи” е противоположна на идеята за дискутиране на „истини и ценности”, а непрестанният шум около знаменитостите и рекламните дейности може да отвлекат вниманието от истински ценните неща като християнството.

„Понякога тънкият глас на разумът може да бъде залят от преливащата в социалните мрежи информация и това да доведе до разсейване и Божието слово да премине покрай слушателя. Точно затова социалните медии се нуждаят от всички онези, които са убедени в истински важните ценности, които ценят диалозите и дебатите, както и логичните аргументации”

Папа Бенедикт XIV се присъедини към twitter на 03.12 и след по-малко от ден събра 187 000 последователи – повече от седмица дори преди първия официален tweet на главата на католическата църква. Близо месец и половина по-късно папата може да се похвали с 1,4 милиона последователи, което е едно добро начало за мисията на разпространение на вярата в социалната мрежа, която самият той си е поставил.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Социалните мрежи в помощ на църквите"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел