30 яну
2013
     

Поглед към галактиката, която ще се сблъска с нас след 4 милиарда години

1923 прочитания, 0 коментара

След 4 милиарда години Андромеда ще се сблъска с Млечния път. Гледката ще бъде невероятна, но дотогава ще можем да виждаме съседната галактика само от разстояние. Тази нова снимка е направена от космическата обсерватория Хершел на Европейската космическа агенция (ESA).

 

От NASA разясняват, че изображението е  съставено от вълни, намиращи се на далечния край на инфрачервения спектър, а това дава на астрономите шанса да идентифицират най-студения прах в най-близката до нашата галактика. Дължината на тези вълни е от 250 до 500 микрона, което като размер е ¼ до ½ милиметър.

Способността на обсерваторията Хершел да наблюдава вълни в инфрачервения спектър позволява на астрономите да виждат облаците прах при температури само няколко десетки от градуса над абсолютната нула. Тези облаци са тъмни и непрозрачни при по-къси дължини на вълната. Гледката от Хершел подчертава и спиците прах между концентричните кръгове.

Картина, която можеш да съзерцаваш цял ден.

По материали на http://gizmodo.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Поглед към галактиката, която ще се сблъска с нас след 4 милиарда години"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел