30 яну
2013
     

Роботът RASSOR на NASA ще разравя лунната почва за гориво и вода

3901 прочитания, 0 коментара

NASA вярва, че връщането ни на Луната може да направи наложително извличането на вода от лунната почва с цел производство на въздух и дори гориво. Но как се обработват големи количества от тази почва без да се използват големи и тежки машини?

Тук на помощ идва роботът-копач RASSOR. Вместо да борави с големи лопати, той притежава чифт монтирани на ръцете барабани, които могат да изменят профила на робота и да му помагат да копае с по-голяма ефективност, отколкото биха позволили скромните му 45 килограма.

Цялостната гъвкавост на робота е друг ключов момент за неговата работа в петгодишния план на NASA: ако се преобърне или заклещи, RASSOR може да заеме странична позиция и да изрови и премахне препятствията в почвата.

Технологията се усъвършенства достатъчно бързо, за да може през 2014 г. да излезе робот модел RASSOR 2, който ще бъде достатъчно близо до идеалния изкопвач за дългосрочни мисии на Луната.

По материали на http://www.engadget.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Роботът RASSOR на NASA ще разравя лунната почва за гориво и вода"    

Избрани книги


Полезни страници

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят
  Приключи проект за повишаване на конкурентоспособността на

  Приключи проект за повишаване на конкурентоспособността на "Български Телеком и Телевизия" АД

  Оперативна програма „Конкурентоспособност“ осигурява финансиране за различните дейности в границите 65% - 85% от общите разходи по проекта

  НАМЕРЕТЕ НИ В...