31 яну
2013
     

Наука: Нов опит с мишки показва защо масажът е нещо приятно

Химическата стимулация на невроните на мишките при галене може да доведе до разработката на нови лекарства за облекчаване на болката при хората


1045 прочитания, 0 коментара

Наслаждават ли се животните на галенето? Мишките – явно да, сочат данните от ново проучване на Калифорнийския технологичен институт. В него учените открили невроните, които се активизират, когато някой гали мишката. Изследователите се надяват идентифицирането на подобни неврони у човека да помогне за развитието на нови медикаменти срещу болка и стрес.

В изследването, публикувано в изданието Nature, учените открили, че при мишките отговарящите на галенето неврони се намират под кожата. При хората на същото място се намират невроните, наречени С-тактилни фибри. Те са причината за приятното усещане по време на прегръщане и масаж.

Изследователите направили откритието си като инжектирани ембрионите на мишките с ген, който кара невроните да светят, когато са стимулирани. Открили, че подобните на С-тактилните неврони се активират, когато някой гали мишката по крачетата с четка за рисуване, но не и когато я щипе с пинцети.

Щом веднъж установили какво активира усещането, учените генетично модифицирали други мишки, за да може техните неврони да отговарят на химичните стимули, които имитират усещането за галене или чесане.

За да тества дали мишките наистина харесват това усещане, екипът ги разделил в две отделни помещения след като били изложени на химически масаж или на масаж с физиологичен разтвор. Преди теста повечето от мишките показали предпочитание към едната или другата стая, затова химическият масаж бил предвиден за стаята, която била по-малко предпочитана.

След 4 дни привикване, мишките започнали постепенно да увеличават времето, прекарвано в стаята, която асоциирали с масажа – същата, която първоначално не предпочитали. Това предполага, че активирането на съответните неврони е осигурило позитивно усещане, понижаващо тревожността.

Ако е възможно разработването на подобни химични стимуланти при хората, те биха могли да подобрят ефектите от масажа с цел рехабилитация или психиатрични грижи, обяснява невропсихологът Йохан Уесбърг.

По материали на http://www.popsci.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Наука: Нов опит с мишки показва защо масажът е нещо приятно"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят