01 фев
2013
     

Защо е невъзможно да се създаде каска, предпазваща от мозъчно сътресение

1827 прочитания, 0 коментара

Каските не могат да предпазват от мозъчни увреждания. И не, това не е слабост на екипировката или технологията, нито е въпрос на недоглеждане или не достатъчно внимание, това е обикновен биологичен факт.

В мрежата има много информация как всъщност се случва и какво представлява мозъчното сътресение и, ако я съотнесем към технологията на дизайна на предпазните каски, не е трудно да се разбере защо е невъзможно да се създаде такава каска, която да предпазва от подобни травми и вреди. Първоначално каските били измислени с цел да предпазват от травми на черепа в ранните дни на американския футбол, но днес учените се интересуват и какво се случва с мозъка вътре в този череп.

 

Всички каски работят на един и същи принцип. Силата, удряща главата в каската – която е съчетание между ускорението и масата – не може да бъде избегната. Според физиката тази енергия все пак трябва да отиде някъде, нали? Това, което правят добрите каски, е да удължат процеса на самия сблъсък (с няколко стотни от секундата) и да разпределят енергията по-равномерно с помощта на различни структури и материали. Така ударът от остър и с високо ускорение се превръща в относително плавен и с намалена скорост. Все едно да си представим, че падаме върху бетонен под или върху купчина възглавници. Кой удар отнема повече време и кой боли повече?

Тази дисперсия на силата и продължителността на удара може да се обясни и с рязкото натискане на спирачките при движение на колата с по-висока скорост. При натискането на спирачката обаче мозъкът се блъска във вътрешната стена на черепа и това няма как да бъде избегнато. Тази е и причината за мозъчните травми като хроничната травматична енцефелопатия при американските футболисти, и ще продължи да им се случва, докато спорта се играе по този начин. Въпросът просто не зависи от технологията на каските.

По материали на http://gizmodo.com  

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Защо е невъзможно да се създаде каска, предпазваща от мозъчно сътресение"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел