01 фев
2013
     

Защо е невъзможно да се създаде каска, предпазваща от мозъчно сътресение

1761 прочитания, 0 коментара

Каските не могат да предпазват от мозъчни увреждания. И не, това не е слабост на екипировката или технологията, нито е въпрос на недоглеждане или не достатъчно внимание, това е обикновен биологичен факт.

В мрежата има много информация как всъщност се случва и какво представлява мозъчното сътресение и, ако я съотнесем към технологията на дизайна на предпазните каски, не е трудно да се разбере защо е невъзможно да се създаде такава каска, която да предпазва от подобни травми и вреди. Първоначално каските били измислени с цел да предпазват от травми на черепа в ранните дни на американския футбол, но днес учените се интересуват и какво се случва с мозъка вътре в този череп.

 

Всички каски работят на един и същи принцип. Силата, удряща главата в каската – която е съчетание между ускорението и масата – не може да бъде избегната. Според физиката тази енергия все пак трябва да отиде някъде, нали? Това, което правят добрите каски, е да удължат процеса на самия сблъсък (с няколко стотни от секундата) и да разпределят енергията по-равномерно с помощта на различни структури и материали. Така ударът от остър и с високо ускорение се превръща в относително плавен и с намалена скорост. Все едно да си представим, че падаме върху бетонен под или върху купчина възглавници. Кой удар отнема повече време и кой боли повече?

Тази дисперсия на силата и продължителността на удара може да се обясни и с рязкото натискане на спирачките при движение на колата с по-висока скорост. При натискането на спирачката обаче мозъкът се блъска във вътрешната стена на черепа и това няма как да бъде избегнато. Тази е и причината за мозъчните травми като хроничната травматична енцефелопатия при американските футболисти, и ще продължи да им се случва, докато спорта се играе по този начин. Въпросът просто не зависи от технологията на каските.

По материали на http://gizmodo.com  

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Защо е невъзможно да се създаде каска, предпазваща от мозъчно сътресение"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  17 септември, сряда, 10:30 ч.

  • • Мобилното корпоративно приложение - част от корпоративните бизнес системи
  • •  Как и защо се постига оптимизация и увеличаване на ефективността
  • •  Предизвикателства при внедряването и използването на мобилни приложения
  • •  Сигурността - модели и решения за защита на мобилната корпоративна среда
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  НАМЕРЕТЕ НИ В...