12 фев
2013
     

11-годишен ученик написа троянец, който краде пароли

Създаването на вирус в толкова ранна възраст е изненада, въпреки че от техническа гледна точка кодът не е сложен


1000 прочитания, 0 коментара

вирус, virusАнтивирусната компания AVG съобщи, че наскоро е открила нов образец за вирус, който краде данни необходими за вход в компютърни игри. По-късно се оказали, че вредният код е написан от 11-годишно момче, което живее в Канада.

Все по-често сред авторите на вируси се срещат ученици, предупреждават от AVG. Наблюденията на компанията сочат, че младите автори на вреден код ползват за своите цели най-вече .NET и разпространяват творенията си по електронна поща и през социалните мрежи.

Според експертите на AVG, основният мотив за стздаване на вируси сред учениците е да се убедят в собствените си сили и да демонстрират способностите си. Но акаунтите в онлайн игрите често са свързани с реални банкови сметки, така че последствията могат да бъдат сериозни. А тъй като много геймъри използват едни и същи потребителски имена и пароли за вход в игрите и в социалните мрежи, рисковете стават още по-големи.

“Както показват нашите проучвания AVG Digital Diaries, децата стават технически грамотни по-рано, отколкото може да се очаква. Фактът, че създават вирус в толкова ранна възраст е изненада, но от техническа гледна точка кодът не е сложен. Все пак, продължавайки своите експерименто младите създатели на вируси могат да създадат значително по-сериозни киберопасности”, отбелязва Ювал Бен-Ицхак, директор по технологиите на AVG.


продължава в: CIO.bg

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"11-годишен ученик написа троянец, който краде пароли"    

Избрани книги


Полезни страници

    БЮЛЕТИНИ

    Фирмите представят
    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Конференцията iMinds премина под мотото „Дигитално проучване, което има значение“

    Националният офис за технологичен трансфер в сферата на ИКТ към БАИТ взе участие в десетото издание на конференцията, което се проведе през октомври в Брюксел