12 фев
2013
     

11-годишен ученик написа троянец, който краде пароли

Създаването на вирус в толкова ранна възраст е изненада, въпреки че от техническа гледна точка кодът не е сложен


968 прочитания, 0 коментара

вирус, virusАнтивирусната компания AVG съобщи, че наскоро е открила нов образец за вирус, който краде данни необходими за вход в компютърни игри. По-късно се оказали, че вредният код е написан от 11-годишно момче, което живее в Канада.

Все по-често сред авторите на вируси се срещат ученици, предупреждават от AVG. Наблюденията на компанията сочат, че младите автори на вреден код ползват за своите цели най-вече .NET и разпространяват творенията си по електронна поща и през социалните мрежи.

Според експертите на AVG, основният мотив за стздаване на вируси сред учениците е да се убедят в собствените си сили и да демонстрират способностите си. Но акаунтите в онлайн игрите често са свързани с реални банкови сметки, така че последствията могат да бъдат сериозни. А тъй като много геймъри използват едни и същи потребителски имена и пароли за вход в игрите и в социалните мрежи, рисковете стават още по-големи.

“Както показват нашите проучвания AVG Digital Diaries, децата стават технически грамотни по-рано, отколкото може да се очаква. Фактът, че създават вирус в толкова ранна възраст е изненада, но от техническа гледна точка кодът не е сложен. Все пак, продължавайки своите експерименто младите създатели на вируси могат да създадат значително по-сериозни киберопасности”, отбелязва Ювал Бен-Ицхак, директор по технологиите на AVG.


продължава в: CIO.bg

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"11-годишен ученик написа троянец, който краде пароли"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  17 септември, сряда, 10:30 ч.

  • • Мобилното корпоративно приложение - част от корпоративните бизнес системи
  • •  Как и защо се постига оптимизация и увеличаване на ефективността
  • •  Предизвикателства при внедряването и използването на мобилни приложения
  • •  Сигурността - модели и решения за защита на мобилната корпоративна среда
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят

  НАМЕРЕТЕ НИ В...