15 фев
2013
     

Учени смятат, че са уловили раждането на Черна дупка

2781 прочитания, 0 коментара

Този зашеметяващ обект, който може би кара много хора да мислят, че халюцинират, е W49B, остатък от супернова, намиращ се на 26000 светлинни години от Земята. Възрастта му е само няколко хиляди години, което в космически мащаби е по-малко от секунда човешки живот. Това може би е и родното място на новородена Черна дупка – най-младата, която някога сме откривали във Вселената.

 

Учените създали изображението като използвали данните от обсерваторията Чандра на НАСА като посредством рентгеновите снимки от там на картината се виждат сините и зелените нюанси. Розовият цвят е получен чрез радио данните от телескопа VLA на Националната научна фондация , а жълтият – от инфрачервените данни от обсерваторията Паломар. В крайна сметка самите астрономи били леко объркани, опитвайки се да разберат как се е формирал този феномен. Според изследването им цилиндричната форма на рентгеновите лъчи и някои други дължини на вълните загатва за необичайната смърт на тази звезда.

 

Суперновата е силно разкривена като материалът близо до полюсите на загиналата въртяща се звезда бил изхвърлен с много по-висока скорост отколкото материалът по екватора й. Обикновено изригванията на супернова са симетрични като тази звезда, наречена SN1006. (картинка 2)

Очевидно обаче W49B не влиза в тази категория. Обикновено звездите, които се превръщат в супернови, стават неутронови звезди с тежка плътност. Но този път учените не открили доказателства за подобна звезда, въпреки множеството щателни проучвания. Поради тази причина вярват, че в момента наблюдаваме формирането на нова Черна дупка.

По материали на http://gizmodo.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Учени смятат, че са уловили раждането на Черна дупка"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят