18 фев
2013
     

Как Слънцето може да ни предпази от бъдещи астероидни бедствия

1873 прочитания, 0 коментара

Една голяма летяща космическа скала преди няколко дни се разби на Земята, а друга се размина за малко. Разбираемо, всички са съгласни, че подобни рискови ситуации не трябва да се случват, но двама учени от Калифорния са взели присърце тази кауза и разработват план за унищожаване на астероидите, докато са още в Космоса.

Идеята им е да използват силната слънчева енергия, за да изпаряват астероидите с размери колкото пет футболни игрища. За целта изследователите планират да използват система, наречена DE-STAR (или Насочено енергийно слънчево таргетиране на астероиди). Механизмът ще обикалят в орбита около Земята и ще включва ред лазерни лъчи във фаза, които ще се зареждат от слънчевата енергия и с нейна помощ ще унищожават астероиди и комети или просто ще променят траекторията им, за да подминат нашата планета. Системата може да се използва и за анализ на състава на астероидите.

 

Физиците Филип Любин от университета на Калифорния в Санта Барбара и Гари Хюс от Калифорнийския щатски политехнически университет започнали да работят върху предложението си за проекта DE-STAR преди около година. Дизайнът им включва само достъпни технологии, макар че двамата учени признават, че част от тях ще бъдат истинско предизвикателство за проект с такъв мащаб. Хюс и Любин описват в общи черти различни варианти на устройството DE-STAR, в които апарата е с вариращи размери от 50 см до 10 км в диаметър.

По материали на http://gizmodo.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как Слънцето може да ни предпази от бъдещи астероидни бедствия"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят