21 фев
2013
     

Ново устройство лекува мозъчни увреждания като стимулира нерви по езика

Изобретението може да помогне на войниците да възстановят невралните си връзки след травматични мозъчни увреждания


1016 прочитания, 0 коментара

Ново електронно устройство може да лекува мозъчни увреди като стимулира нервите по езика, за да изплати сигнали до мозъка. Портативният невромодулиращ стимулатор, още наричан PoNS, е кръстен на част от мозъчния ствол и има за цел да възстанови увредените невронни връзки.

Разработено от NeuroHabilitation и финансирано от американската армия, устройството работи на батерии и е насочено към специфичен тип увреди, наречени травматични мозъчни наранявания, които могат да причинят дългосрочни разстройства на паметта, координацията и баланса. Според данни от Пентагона, над 250 хиляди американски войници са претърпели травматично мозъчно нараняване в периода 2000-2012 г.

Ето и как точно работи PoNS. Потребителят захапва устройството, докато извършва 20- или 30-минутни серии от физически и когнитивни упражнения, свързани с конкретните дефицити на пациента. След това PoNS стимулира нервните окончания на езика по начин, който отразява стимулацията по време на съответните упражнения, с надеждата, че това ще позволи на мозъка да възстанови увредените неврални връзки. Лекарите наблюдавали постоянно подобрение на пациентите, които ползвали устройството в продължение на една седмица.

Във времена, в които е по-вероятно от всякога войниците да бъдат ранени на бойното поле, този тип устройство, свързващо езика с мозъка предлага бърз поглед към онзи тип медицински грижи, от които ветераните ще се нуждаят през следващите десетилетия.

По материали на http://www.popsci.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ново устройство лекува мозъчни увреждания като стимулира нерви по езика"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят