22 фев
2013
     

Ново изследване потвърждава, че гарваните имат чувство за справедливост

Експериментът показва, че точно както хората и кучетата, и някои птици негодуват пред несправедливостта


3498 прочитания, 0 коментара

Хората, приматите и кучетата реагират негативно, когато другите получават по-добри награди, ако са свършили съвсем същата работа като тях. Ново изследване откри, че враните и гарваните също негодуват срещу несправедливостта. Това е първият случай, в който учените откриват, че животно, което не е бозайник, реагира на подобни ситуации. Знанието за това кои животни имат усещане за справедливост (рибите примерно въобще не забелязват такива неща) помага на изследователите да открият как това чувство е еволюирало.

За изследването, по-късно публикувано в изданието PLoS ONE, двама биолози от университета на Виена обучили шест черни врани и четири гарвана да обменят малки речни камъчета срещу храна. След това учените разделили животните по двойки за провеждането на серия експерименти като във всяка двойка имало птици от един и същ вид.

Когато птиците видели, че партньорът им получава храна безплатно, без да трябва да разменя камъчета за нея, започвали да разреждат случаите, в които самите те се „разплащат” за вечерята си. Понякога дори птиците, които били ощетявани, давали камъчетата си, но отказвали да приемат наградата срещу тях.

Според други изследвания чувството за справедливост е еволюирало няколко пъти при животни от различни видове и дори родове, допълват учените от университета на Виена. Знанието за това какво е честно е свързано с кооперативното поведение при видовете. Това е логично при враните и гарваните, които са склонни да сформират съюзи и споделят храна и информация.

По материали на http://www.popsci.com  

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ново изследване потвърждава, че гарваните имат чувство за справедливост"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят