23 фев
2013
     

Специален отдел към полицията се бори с откраднатите Apple устройства в Ню Йорк (видео)

Необичайно големият брой откраднати Apple продукти накараха полицията в Ню Йорк да създаде нов специален отдел


4026 прочитания, 0 коментара

Смартфоните в САЩ са нещо толкова разпространено, че изглежда за американците е доста обичайно да се разсейват и да забравят, че притежават такива устройства. Идеалната възможност за всеки престъпник – разсеян човек и хубав смартфон.

За да се справят с този вид престъпления, полицията в Ню Йорк предприе нови мерки. New York Post съобщава, че от днес полицията има нов отдел, който да е специализиран в борбата с крадците именно на Apple устройства.

Новият отдел е тясно свързан с Apple и разполага с всички ID номера на продуктите на компанията, за да могат по-лесно полицаите да се борят с престъпленията и да установяват истинския собственик на откраднатия продукт.

Статистиката от миналата година сякаш наистина посочва нуждата от подобен отдел. Според данни на нюйоркската полиция само за изминалите 8 месеца на предната година броят на откраднати iPhone-и и iPad-и е нараснал с цели 40%, като до септември  са били откраднати 11 447 устройства.

Полицията се опасява, че кражбите тепърва предстоят да нарастват, тъй като хората все повече използват подобни устройства, за да се запознават с новините, времето и какво ли още не. Употребата им в ежедневието на американците се превръща в нещо рутинно и обичайно.

Малко по-рано през годината репортер на Wall Street Journal описа преживяванията си и сблъсъка си с престъпник, който нагло е откраднал iPad-а му. Случаят дори е завършил с разбитата челюст на журналиста и липсващото му Apple устройство. Подобен случай се разигра и в Сан Франциско, където кражбата на iPhone доведе до полицейска гонитба и дори престрелка.

Въпреки създадения отдел за борба с кражбите на Apple продукти обаче, от полицията съветват гражданите с подобна техника да спазват някои основни принципи, които да им помогнат да се защитят от престъпници. Добър пинкод или вписване за услугите на  Find My iPhone на Apple са едно добро начало и добри предпазни средства срещу безвъзвратна кражба на телефона ви.

Полицията предупреждава, че крадците набелязват предимно онези, които са силно зависими от телефоните си. Грабват ги от ръката на говорещия и опитват възможно най-бързо да избягат от опеката на преследващите ги потърпевши. Според полицията обаче е по-добре ако се окажете жертва на подобен престъпник да не опитвате да го спирате сами, а да се насочите към най-близкото полицейско управление.

Нюйоркската полиция дори направи видео за всички американци, показвайки начините, по които хората често стават потърпевши на кражба.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Специален отдел към полицията се бори с откраднатите Apple устройства в Ню Йорк (видео)"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят