28 фев
2013
     

Мозъчните клетки на мишки могат да живеят години повече от самите мишки

Новото изследване предполага, че продължителността на живота на клетките ни не е генетично определена


1189 прочитания, 0 коментара

Според ново изследване, публикувано в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences, мозъчните клетки, взети от мишки и имплантирани на плъхове, оцеляват колкото и плъховете – а това е два пъти повече от средната продължителност на живота на обичайната мишка.

Това откритие противоречи на една теория за стареенето, според която продължителността на живота на един организъм е генетично обусловен и клетките в тялото умират по приблизително едно и също време.

Група италиански изследователи трансплантирали боядисани в зелено неврони, взети от ембриони на мишки, в мозъците на зародиши на плъхове. След три години, когато плъховете наближавали края на живота си, били евтанизирани, а мозъците им били подложени на анализ, за да се провери какво се е случило с имплантираните неврони.

Мишите клетки се били присадили към мозъчните клетки на плъховете и формирали работещи неврони. Все пак били останали по малки на размер от невроните на обикновените плъхове, но забележителното тук е, че клетките, взети от мишки, остарели с темпото на невроните на плъховете, което е два пъти повече в сравнение с продължителността на живот на средностатистическата мишка.

Ако невроните могат да живеят по-дълго от донорите, то по-дългата продължителност на живота може би не значи задължително влошаване на мозъчното функциониране. Това може да се окаже вярно и по отношение на други бозайници – включително хората, твърди водещият автор на изследването Лоренцо Маграси. Откритието може да има влияние върху проучванията, свързани с болестите на Паркинсон и на Алцхаймер.

По материали на http://www.popsci.com

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Мозъчните клетки на мишки могат да живеят години повече от самите мишки"    

Избрани книги


Полезни страници

  Webinar

  30 октомври, четвъртък, 10:30 ч.

  • • Мобилното фирмено приложение - част от съвременната маркетингова корпоративна стратегия
  • •  Видове мобилни приложения според целите и предназначението
  • •  Какво трябва да включва съвременното мобилно приложение
  • •  Възвръщаемостта на инвестицията - цифри, данни и добри практики
  Регистрирай се сега! Виж повече

  БЮЛЕТИНИ

  Фирмите представят